Voedselvergiftiging

Zoals je kunt lezen op meerdere pagina’s van Buikgriep.com is buikgriep eigenlijk geen echte griep of influenzo. Het is een besmetting en deze kan door voedsel zijn veroorzaakt. Is de daadwerkelijke reden bij jou buikgriep door het eten van besmet voedsel dan kun je eigenlijk beter spreken van voedselvergiftiging. Deze vorm van voedselvergiftiging zorgt ervoor dat er een infectie in het slijmvlies van maag, darm of beide komt en dit leidt weer tot een ontsteking.

Oorzaken Voedselvergiftiging

Je kunt op verschillende manieren buikgriep krijgen, maar wanneer je buikgriep krijgt door het nuttigen van besmet voedsel is het eigenlijk voedselvergiftiging. Meestal loop je voedselvergiftiging op doordat het eten bedorven is of gewoon niet goed is voorbereid. Ook lopen veel mensen voedselvergiftiging op in het buitenland. Veel mensen gaan op vakantie naar landen als Spanje, Italie, Turkije of Portugal. Deze landen staan bekend om zijn visspecialiteiten. Let wel op dat er dus ook veel schelpdieren worden geserveerd bij het eten zoals mosselen. Schelpdieren worden vaak niet of niet voldoende verhit en daar blijven virussen of bacteriën dus leven. Zou je besmette schelpdieren eten maak je veel kans op voedselvergifting. Je krijgt dan meestal te maken met het Norovirus, dit virus maakt miljoenen mensen in de wereld ziek maar is gelukkig bij normale omstandigheden niet gevaarlijk voor mensen. Je kunt ook bij het eten van vlees voedselvergiftiging oplopen en dan met name is kip de boosdoener. Zoals je weet smaakt kip het lekkerst als het niet al te lang in de pan heeft gelegen. Helaas is de kans ook het grootst dat niet alle bacteriën gedood zijn. De Salmonella Bacterie is denk ik het meest bekend onder de mensen. Zou je kip of een ander stukje vlees niet genoeg verhitten loop je de kans dat de bacterie nog aanwezig is en je voedselvergiftiging gaat oplopen. Opzich zijn bacteriën ook wel aan te pakken, maar er zijn varianten die gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe voorkom je Voedselvergiftiging?

Ook hier weer blijft het een lastig verhaal. Je bent teveel afhankelijk van andere mensen. Wil je lekker eten in het restaurant is het maar de vraag of het eten goed voorbereid is. Niet in alle landen zijn ze namelijk zo streng als in Nederland. Daar komt bij dat je in je eigen omgeving vaak wel weet welk restaurant goed is en dan nog geeft dit geen garantie’s. Soms kan een restaurant er ook niets aan doen. Bij schelpdieren bijvoorbeeld zijn ze ook afhankelijk van de leverancier. Zou iemand die schelpdieren schoonmaakt en klaarmaakt voor de consumptie besmet zijn met het Norovirus kan dit zich al gaan nestelen en heeft niemand er verder weet van. Wat je gewoon het beste kunt doen zijn de basics; Handen goed wassen voordat je eten gaat voorbereiden, handen wassen nadat je het toilet een bezoek hebt gebracht, thuis vlees goed laten doorbakken, schelpdieren indien mogelijk koken en niet te vergeten nooit zomaar je vingers in de mond doen. Houd daarom ook altijd nagels goed kort, zodat je er niet al teveel troep onder krijgt.

Voedselvergiftiging opgelopen

Het kan zijn dat je om de één of andere reden voedselvergiftiging hebt opgelopen. Zou je symptomen van buikgriep vertonen kun je altijd een arts raadplegen. Heb je geen ernstige klachten zou je het gewoon kunnen afwachten. Meestal is een buikgriepje met enkele dagen weer vertrokken. Het enige dat we je altijd willen meegeven en dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen; Blijf goed drinken. Zorg ervoor dat je niet uitdroogt. Uitdroging is misschien wel het gevaarlijkste bij buikgriep.