Salmonella

Een overkoepelende naam voor bijna 2000 verschillende soorten bacteriën, dat is Salmonella. Het zijn staafvormige bacteriën en komen in natuurlijke vorm voor bij dieren als; Varkens, kippen, koeien, pluimvee, huisdieren, reptielen etc. Wel zijn al die verschillende serotypen zoals de verschillende soorten worden genoemd afkomstig van één en hetzelfde geslacht. Aan het hoofd staat Salmonella Enterica. In Nederland komen de serotypen Salmonella typhimurium en Salmonella enteritidis het meest voor, maar zijn vaak minder ernstig dan enkele familieleden van de Salmonella groep. Ze komen minder vaak voor (Salmonella typhi en Salmonella paratyphi) maar zou je hiermee besmet worden is het beloop vaak een stuk ernstiger.

De route die Salmonella aflegt is vrij simpel. Contact met dieren kan één van de oorzaken zijn en eten dat niet voldoende verhit is kan besmet zijn met Salmonella, via de mond komt het in het spijsverteringskanaal en komt het in de maag- en darmen terecht. Salmonella kan gastro-enteritis (Buikgriep) veroorzaken, maar kan ook veel andere ziekten veroorzaken. Het wil dus niet zeggen dat als je de Salmonella bacterie binnen hebt gekregen dat je buikgriep krijgt. Je kunt ook buiktyfus, paratyfus en systeemziekten van organen oplopen. Dit lijkt ernstig maar dat valt allemaal nog mee. Je kunt nog veel meer oplopen en uiteindelijk aan overlijden. Je kunt bijvoorbeeld een longontsteking of gewrichtsontsteking oplopen, maar ook problemen met de nieren krijgen. Ben je kerngezond zal het allemaal wel meevallen. Meestal zijn het de zwakkere mensen zoals kinderen, bejaarden en natuurlijk mensen met een niet al te beste weerstand. In ieder geval merk je het wel snel als je besmet bent met Salmonella, de incubatietijd is nog geen 48 uur.

Salmonella Symptomen

Er zijn ontzettend veel symptomen die kunnen duiden op een Salmonella infectie. Je zal de meeste wel kennen en toevallig lijken de meeste allemaal op de verschijnselen die bij buikgriep optreden. Je kunt last krijgen van; Buikkrampen, diarree, koorts, misselijkheid en een ontzettende hoofdpijn. Deze symptomen duren vaak maar 1 á 2 dagen. Uiteraard is dit verschillend per persoon. Zou je dus minder weerstand hebben kunnen de symptomen ook langer duren. Tevens is het mogelijk dat je door de Salmonella bacterie artritische symptomen kunt vertonen na 3 á 4 weken (Gewrichtspijn).