Rotavirus

Nummer 2 op de ranglijst van veroorzakers van buikgriep is het Rotavirus. Het Rotavirus komt over ter wereld voor. Er overlijden zelfs zo rond de half miljoen kinderen in ontwikkelingslanden, mede omdat de droogte hier parten speelt. In Nederland komt het niet zo vaak voor dat er een kind overlijd als gevolg van het Rotavirus. We hebben hier immers voldoene water, goede voeding en natuurlijk fantactische medische zorg. Wij Nederlanders mogen dan soms klagen over de zorg hier, maar in de meeste landen zouden ze al te blij zijn met zorg zoals die hier wordt verleent.

In de vorige eeuw al werd het Rotavirus ontdekt. Dit was ergens in de jaren 70. Zou je besmet raken met het Rotavirus kom je meestal aan de diarree en loop je de kans dat je uitdroogt. Je zal dus altijd goed moeten drinken als je besmet bent geraakt met het Rotavirus. Let vooral op bij peuters en baby’s aangezien ze moeilijk of niet kunnen aangeven dat ze uitdrogen. Voelt de huid bijvoorbeeld stug aan kan dit duiden op uitdrogen. De meeste kinderen onder de 3 zijn wel een keer besmet geraakt met het Rotavirus. Zou je als volwassenen besmet worden met het Rotavirus kun je ook ziek worden, maar kinderen hebben vaak de ernstigste vorm van buikgriep. In de meeste gevallen duurt een infectie met het Rotavirus ongeveer 4 Ć” 6 dagen en voel je je hierna weer topfit. Wel hebben verschillende kinderen nog weken lang last van dunnere ontlasting.

Besmetting Rotavirus voorkomen
Ook bij het Rotavirus is het zo dat besmetting bijna onvermijdelijk is. Het virus verspreid zich razendsnel en dan met name op drukke plekken. Het virus is zelfs overdraagbaar door handcontact. Wel is gebleken dat het virus niet tegen chloor kan. In het zwembad zal je dus niet snel het virus oplopen. Speelgoed moet je altijd goed afwassen, het Rotavirus kan uren overleven en daarom steken peuters elkaar dus snel aan. Uit verschillende metingen is gebleken dat de meeste mensen worden besmet in de winter in gebieden met gematigd klimaat. In Nederland kan je gevaccineerd worden, maar zal je dit zelf moeten bekostigen. Het vaccin wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars en valt buiten het rijksvaccinatieprogramma. In de meeste gevallen dus gewoon een kwestie van uitzieken.