Positief effect griepprik bij zwangerschap

Geplubliceerd artikel Pediatrics – Uit onderzoek is gebleken dat dat baby’s waarvan de moeder een griepprik heeft gehad tijdens de zwangerschap minder vaak buikgriep hebben. Het gaat hierom baby’s van 0 tot en met 6 maanden.

Er zijn door de Amerikaanse universiteit van Utah enorm veel gegevens verzameld. Er zijn bijna 250.000 medische gegevens van zwangere vrouwen en nagenoeg hetzelfde aantal medische gegevens van kinderen zijn verzameld tijdens de griepseizoenen. De telling is ingegaan in december 2005 en beeindigd in maart 2014. Er zijn destijds gegevens van 23.383 gevaccineerde vrouwen vergeleken met 222.003 vrouwen die geen griepprik tijdens de zwangerschap hadden gekregen. Zie gepubliceerd artikel Pediatrics…

Het risico beduidend minder
Kinderen jonger dan 6 maand waarbij de moeder tijdens de zwangerschap een griepvaccinatie had gekregen hebben minder vaak griep gehad. Uit onderzoek bleek dat zelfs zo’n 70 procent minder griep gemeten werd. Tevens zijn de kinderen van de gevaccineerde moeder minder vaak opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Waarom een griepprik tijdens de zwangerschap?
In de eerste 6 maand van ons leven kan je niet gevaccineerd worden tegen de griep. Een baby is dus afhankelijk van moeder en omgeving, aldus hoofdonderzoeker Julie Shakib. Het is belangrijk dat men uit de buurt blijft van een baby om infectie te voorkomen. Indien iemand uit de directe omgeving contact wil leggen met de baby is de hygiene zeer belangrijk. Heb je tijdens de zwangerschap een griepprik gehad dan heb je kans dat jouw kind minder snel de griep te pakken krijgt.

Comments are closed.