Oorzaken Buikgriep

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je buikgriep kan krijgen. We hebben daarom de meeste en bekendste oorzaken vermeld met daarbij een korte omschrijving. Sommige oorzaken hebben we een brede uitleg gegeven, deze zal klikbaar zijn. Je komt dan op de pagina die alleen over het desbetreffende onderwerp zal gaan. We hopen je hiermee van dienst te zijn en je te laten begrijpen om welk soort buikgriep het kan gaan.

Virussen – Virale Gastro-Enteritis

Norovirus
Zeer besmettelijk virus dat meestal via de mond naar binnen treedt. Was daarom altijd je handen nadat je naar het toilet bent geweest. Vooral kinderen vergeten dit weleens. Geef hier dus aandacht aan. Het virus zelf is vernoemd naar de plaats Norwalk. Deze ligt in de Verenigde Staten in de staat Ohio. Hier is het virus voor het eerst ontdekt na een epidemie. Lees meer

Rotavirus
Vorige eeuw ontdekt en een grote veroorzaker van buikgriep. Zorgt voor diarree en uitdroging bij kinderen en dan met name bij kinderen onder de 2 jaar. Komt in ieder land ter wereld voor en de infectie kan wel 6 dagen lang duren. Volwassen kunnen over het algemeen beter tegen het Rotavirus. Lees meer

Astrovirus
Iedereen kan er door besmet worden, maar vooral baby’s en peuters raken snel geïnfecteerd. Was speelgoed en dingen die ze in de mond stoppen altijd goed af.

Adenovirus
Voor de meeste mensen een onbekend virus, maar wel veroorzaker 4 van buikgriep. Er zijn verschillende types van dit virus en vooral de typen 40 en 41 worden gezien als oorzaak van virale gastro-enteritis. Het Adenovirus heeft een lange incubatietijd van 3 tot 10 dagen.

Bacteriën – Bacteriële Gastro-Enteritis

Salmonella
Salmonella veroorzaakt een darminfectie. Komt binnen via een orale weg en terecht in het spijsverteringskanaal. Salmonella is een overkoepelde naam voor meer dan 2000 verschillende soorten bacteriën. Meestal loop je de bacterie op door het niet goed doorbakken van vlees. Lees meer

Shigella
Besmetting van de Shigella onstaat door contact met een persoon die ook besmet is. Je krijgt er bloederige diarree door en het veroorzaakt dysenterie.

Listeria
Net als Salmonella een staafvormige bacterie en wordt ook op dezelfde manier overgebracht naar de mensen. De Listeria bacterie is ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen. De kans dat je besmet wordt is klein. Zou je toch besmet raken kan dit een voedselinfectie veroorzaken.

Campylobacter
Komt vooral voor in kip, maar kan ook in vleesgerechten voorkomen. Goed verhitten en je voorkomt een hoop ellende. Campylobacter is één van de gram-negatieve bacteriën. Per jaar zijn er toch tientallen die overlijden door deze bacterie met name mensen met minder weerstand.

Escherichia coli
Eén van de meest voorkomende bacterie in de dikke darmen. Kan bij een infectie enteritis veroorzaken. In 1985 werd deze voor het eerst door dr. Theodor Escherich beschreven. Er werd eerst gedacht dat de bacterie onschuldig was. Sinds de jaren 40 weten we dat bepaalde serotypen enteritis tot gevolg hebben.

Clostridium difficile
Komt veel voor in de darmen en veroorzaakt vaak diarree. Het is een gram positieve staafbacterie en valt onder de overkoepelende bacterie Clostridium. Veroorzaakt normaliter geen schade aan de darmen. Vreemd is dat het bij 4 op de 5 pasgeboren in de ontlasting wordt gevonden. Echt ziek wordt je van deze bacterie als het immuumsysteem is aangetast.

Vibrio chlolerae
Is beter bekend als cholera, al in de 19e eeuw ontdekt en 30 jaar is er door Robert Koch een manier gevonden de Vibrio chlolerae bacterie te bestrijden.

Parasieten – Parasitaire Gastro-Enteritis

Cryptosporidium
Overal ter wereld kun je deze parasiet oplopen. Cryptosporidium kan er voor zorgen dat diarree krijgt in een ernstige vorm. Het is dus belangrijk dat je veel drinkt om uitdroging te voorkomen. Om uitdroging te voorkomen wordt Oral Rehydration Solution weleens als behandelmethode gebruikt, omdat er niet echt antibiotica voor is. Zie buikgriep behandeling

Giardia
Komt meestal het lichaam binnen via besmet water dat je drinkt of in zwemt. Het kan ook van mens op mens worden overgedragen of besmet eten. Zorg er gewoon voor dat de sanitair hygiëne in huis goed is en kijk uit in landen waar de hygiëne niet zo nauw wordt genomen. Je kunt er flink van aan de diarree komen. De parasiet komt gelukkig niet veel voor in Nederland, maar wereldwijd gezien de grootste veroorzaker van buikgriep onder de parasieten.