Norovirus

Het Norovirus is één van de grootste veroorzakers van buikgriep. Vroeger stond het virus bekend als het Norwalk virus om dat het in het plaatsje Norwalk, Ohio voor het eerst opdook of beter gezegd ontdekt werd. Eind jaren zestig was er daar in Norwalk een grote epidemie en gingen onderzoekers eropuit. Ze vonden het Norovirus. Ieder jaar weer worden er alleen in Nederland al een half miljoen besmet door dit virus. Je kunt dus wel nagaan dat er wereldwijd gezien vele mensen besmet worden door het norovirus.

Sommige mensen hebben weleens over een zomergriep of een wintergriep. Het norovirus trekt zich hier niets van aan en treedt het hele jaar door op. Iedereen kan er door besmet worden, maar meestal zijn het de oudere kinderen en volwassenen die het norovirus oplopen. Gelukkig is buikgriep die je oploopt via het norovirus in de meeste gevallen niet ernstig. Je bent er vaak met 1 á 4 dagen weer van af. Toch kun je je wel heel slecht te pas voelen. Zou je het virus hebben opgelopen, begint de buikgriep meestal met overgeven. Het overgeven kan best hevig verlopen en wordt soms ook wel projectiebraken genoemd. Volwassenen hebben geluk, het zijn meestal de kinderen die het meeste last hebben van heftig overgeven. Volwassenen moeten vaak meer naar het toilet als ze het norovirus hebben opgelopen.

Niet iedereen die het norovirus oploopt zal ook daadwerkelijk klachten krijgen. Er zijn mensen die het virus slechts doorgeven. Uiteraard geven ze het virus wel door en kunnen ze vrienden, kennissen en familie besmetten. Het virus wordt over het algemeen doorgegeven op plekken waar het druk is zoals; Ziekenhuizen, gevangenissen, badplaatsen, toeristische trekplaatsen, hotels en ga zo maar door. Je zal snel merken of je in aanmerking bent gekomen met het norovirus. De incubatietijd van het norovirus duurt nog geen 48 uur en de eerste ziekteverschijnselen dus zeer snel.

Schelpdieren
In 2008 is er een onderzoek gedaan naar besmetting via schelpdieren. Het onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft de conclusie getrokken dat vooral mosselen en oesters het norovirus bevatten. Gelukkig worden mosselen eerst verhit en zal het norovirus in de meeste gevallen verdwijnen. Oesters daarintegen worden vaak rauw gegeten en zal dus eerder een besmetting veroorzaken. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het meestal Engelse en Franse schelpdieren zijn die het norovirus bevatten. De Nederlandse mosselen en oesters doen het een stuk beter, maar toch blijft het uitkijken. Probeer op vakantie’s gerechten met schelpdieren te vermijden. Het zou zonde zijn als je buikgriep krijgt terwijl je op vakantie bent.