Gastritis

Zoals we vaker op onze site hebben vermeld is buikgriep een verzamelnaam van verschillende ontstekingen in de buik. Je kunt bijvoorbeeld een darmontsteking hebben, maar ook een ontsteking aan het maagslijmvlies. Een ontsteking aan het maagslijmvlies wordt Gastritis genoemd. Je kunt lijden aan acute gastritis of aan chronische gastritis. Tevens kunnen oudere mensen lijden aan atrofisch gastritis. In ieder geval is het geen pretje.

Hoe wordt Gastritis veroorzaakt?

Er zijn verschillende varianten van Gastritis en de acute variant treedt meestal op door overmatig alcoholgebruik, slechte weerstand, gal dat terugstroomt vanuit de dunne darm en het kan komen door langdurig gebruik van ontstekingremmers, aspirine bijvoorbeeld. De chronische variant wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de Helicobacter Pylori bacterie. Bij ongeveer 50% van de mensen is deze bacterie aanwezig. Deze bacterie is bestand tegen maagzuur in het maagslijmvlies. De bacterie zorgt ervoor dat het maagslijmvlies beschadigd wordt en het maagzuur de maagwand kan bereiken, hierdoor volgt irritatie en kan dit voor flinke maagpijn zorgen. Bij atrofische gastritis worden antistoffen aangemaakt die het maagslijmvlies aanvallen. Deze aanvallen zorgen ervoor dat het maagslijmvlies dunner wordt en je dus meer vatbaar bent voor maagzuur.

De symptomen van Gastritis (Maagontsteking)

We hebben de symptomen voor je opgezocht, zodat je weet wat je kunt voelen bij een maagontsteking. De volgende symptomen kunnen duidden op gastritis; Een gespannen buik, misselijk en overgeven, opgeblazen gevoel voordat je klaar bent met eten, vervelend of brandend gevoel in de maagstreek en je hebt een verminderde eetlust. Dit alles is op uitzondering van de chronische variant. Hier zal je geen last hebben van de hierboven genoemde symptomen.

Wat kan ik doen tegen een maagontsteking

Bij dringende omstandigheden altijd een arts waarschuwen. Bij klachten die irritatie veroorzaken maar niet dringend zijn kun je maagzuurneutraliserende middelen gebruiken. Veel van de middelen hiervoor zijn te verkrijgen bij de online drogist. Zou je hier bestellen heb je de middelen meestal de volgende dag al in huis. De volgende zelfzorgmedicijnen kun je gebruiken om gastritis tegen te gaan; Algeldraat Tabletten, Antagel, Maalox plus kauwtabletten, Regla-pH Drank, Rennie, Rigoletten, Ultacit, Alcasedine, Calciumcarbonaat/Magnesiumcarbonaat Kauwtabletten, Hydrotalciet en Algeldraat/Magnesium(hydro)xide Poeders. Voordat je middelen gebruikt moet je altijd de bijsluiter een keer doornemen. Het kan zijn dat het niet voor jou geschikt is. Nu naar de online drogist!

Zou je naar de huisarts gaan wordt er eerst onderzocht of je inderdaad last hebt van gastritis. Zou je inderdaad last hebben van een maagonsteking wordt er eerst geprobeerd uitlokkende factoren uit de weg te nemen. De door jouw gevoerde levensstijl kan namelijk weleens een probleem zijn. Zou je roken, veel alcohol drinken of langdurig gebruik hebben gemaakt van NSAID’s kan dit het maagslijmvlies beschadigen. De huisarts zal proberen het juiste geneesmiddel voor je te vinden en daarbij vaak ook middelen voorschrijven om gastritis te voorkomen.