Darmontsteking

In de medische wereld wordt gesproken over enteritis, maar in de volksmond spreken we over een darmontsteking. De woordbenaming gastro-enteritis noemen we buikgriep. Het is een verzamelnaam voor maag- en darmontsteking. Bij enteritis is dus alleen het darmkanaal onstoken. Het grote voordeel hiervan is dat je lang niet zoveel buikpijn zal hebben als beide zijn ontstoken. Uiteraard kan je er wel last van buikkrampen krijgen. Meestal wordt een darmontsteking veroorzaakt door een virus alhoewel het ook door een bacterie kan worden veroorzaakt. Zou je last hebben van een darmontsteking merk je dit vaak snel. Je zal aan de diarree komen, misselijk kunnen worden en de mogelijkheid bestaat dat je moet overgeven.

De Darmen
Iedereen heeft een darm in zijn lichaam. De darm zorgt dat het eten en drinken dat je dagelijks binnenkrijgt verteerd wordt. De darm bestaat uit meerdere delen, dunne en dikke darm. De dunne darm voegt belangrijke verteringssappen toe aan het voedsel dat ervoor zorgt dat de voedingstoffen die je lichaam nodig heeft makkelijk in de bloedbaan kunnen komen. Hetgeen dat overblijft nadat de dunne darm zijn werk heeft gedaan gaat het voedsel naar de dikke darm. In de dikke darm zal uit het overgebleven voedsel water en zout worden getrokken. Hierna gebeurd er niets meer mee en zal het verder stromen naar de endeldarm. Wanneer de endeldarm vol is zal het een signaal afgeven dat je naar de w.c. moet om een behoefte te doen.

Symptomen van een Darmontsteking

Het verschil is moeilijk te onderscheiden, maar hieronder geven we de symptomen aan van enkel een darmontsteking. Merk je dat je last hebt van deze symptomen is het belangrijk dat je

  • Koorts
  • Buikkrampen
  • Misselijk en overgeven
  • Waterdunne ontlasting
  • Ander kleur/geur ontlasting
  • Dringend naar de w.c. moeten
  • Ellendig en slapjes voelen
  • Wat te doen bij Enteritis?

    Je hebt dus vaak last van waterige ontlasting en dit betekent dat de dikke darm dus moeilijk water opneemt. Je zal dus goed moeten blijven drinken om genoeg vocht in je lichaam te behouden. Heeft één van je kinderen last van een darmontsteking kun je natuurlijk altijd een bezoekje aan de huisarts brengen. Als er een epidemie heerst is de kans groot dat jouw kind dus een virale enteritis leid. Dan ben je ziek geworden door één van de virussen. De arts zal kijken of er koorts aanwezig is, want dat wijst op een infectieuze oorsprong. Belangrijk is dat je weet hoeveel je eigen kind weegt. Zou je namelijk 5% van je gewicht verliezen kan het zijn dat je of je kind is uitgedroogt. Bij uitdroging dient er gelijk vocht te worden toegedient. Is dit bij de arts onmogelijk zal er zelfs een bezoekje aan het ziekenhuis aan te pas kunnen komen. Tip voor thuis; Je kunt altijd kijken of de huid flexibel is of erg stug. Is het zeer stug dan kan dit inhouden dat er een tekort aan vocht is.