Buikpijn onderbuik

Het is nooit leuk om buikpijn te hebben. Zou je last hebben van buikpijn in de onderbuik kan dit duidden op buikgriep. Het zou namelijk goed kunnen dat je een maag- darmontsteking hebt. Er is dan een grote kans dat je last krijgt van buikkrampen. Je zal dan waarschijnlijk aan de diarree komen. Wel is het zo dat deze vorm van buikpijn zeer onschuldig is. Uiteraard kan er ook geheel iets anders aan de hand zijn. Laten we het zo zeggen bij pijn in de onderbuik mag je gelukkig zijn als het een buikgriepje is. Hier ben je vaak binnen enkele dagen weer van af.

Zou je meer willen weten over buikgriep kun je onze homepage bekijken. We hebben ook verschillende pagina’s waar je informatie over gastritis (maagontsteking) en over enteritis (darmontsteking) kunt lezen. Hier kun je zien welke symptomen je normaal vertoont bij één van de ontstekingen.

Wat kan er allemaal aan de hand zijn?
Uiteraard kan er meer aan de hand zijn dan een buikgriep. Heb je bijvoorbeeld aanhoudende buikpijn in de onderbuik moet je altijd een arts raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld een blindedarmontsteking hebben, een verstopping, ontsteking in de darmwand (Diverticulose), een voedselallergie, brandend maagzuur, darmafsluiting, blaasstenen, nierstenen. Je denk dat we er al zijn. Nee er zijn nog veel ergere dingen die aan de hand kunnen zien. Je kunt ook een verlammende ileus hebben. Het voedsel hoopt zich dan op en kan uiteraard hevige pijn veroorzaken. Tevens kun je ook een maagzweer hebben, last van een tumor of kanker. Er zijn nog veel meer oorzaken die de pijn in de onderbuik kunnen veroorzaken. Wij zijn geen artsen vandaar dat je beter altijd een arts kunt raadplegen. Uiteraard moet je niet gelijk het ergste denken, maar wel bedenken dat de kans bestaat en je laten onderzoeken.

Meestal hangt een zere onderbuik samen met verkeerd voedsel. Iets dat een ontsteking veroorzaakt of gewoon niet lekker op de maag ligt. Wel is het zo bij buikpijn dat je deze niet constant hoort te hebben. Heb je enkele uren lang last van buikpijn in de onderbuik en daarbij ook last van de onderstaande symptomen;

  • Overgeven
  • Benauwdheid
  • Suf, verward of flauwvallen
  • Bloed in ontlasting of urine
  • Opgezette, gevoelige of opgezwollen buik
  • Koorts

Zorg er dan voor dat je de huisarts of huisartsenpost bij jouw in de buurt kan bellen. Het kan dan toch een dringende oorzaak hebben. Je kunt beter een keer teveel bellen dan één keer te weinig.