Buikgriep Besmettelijk

Er zijn miljoenen mensen per jaar in Nederland die buikgriep krijgen. We kunnen dus rustig spreken dat buikgriep zeer besmettelijk is. Bij ruim 200.000 van deze mensen zijn de klachten dusdanig dat er contact met de huisarts wordt gezocht. De reden dat er zoveel mensen besmet raken en buikgriep krijgen is dat er zoveel mogelijkheden zijn om dit ook te krijgen. Voornamelijk wordt buikgriep door een virus veroorzaakt, maar kan het ook door verschillende bacteriën en parasieten.

Waardoor kun je besmet worden met buikgriep?

Er zijn zoals je hierboven kunt lezen verschillende virussen, bacteriën en parasieten waardoor je buikgriep kunt krijgen. De grootste verwekker van buikgriep is een virus en dan met name één van de norovirussen en daarna het rotavirus. Deze verspreiden zich namelijk zeer makkelijk. De diarree en het braaksel zitten vol met het virus als je last van buikgriep hebt. De verspreiding gaat dan ook meestal doordat je iets aanpakt, dat door iemand die buikgriep heeft ook is aangeraakt. Je merkt het niet direct, maar als je je handen niet goed wast en gaat eten, breng je het virus vanzelf naar de mond. Het probleem is echter bij het norovirus dat het beter tegen middelen kan die je bij schoonmaken gebruikt en beter tegen hitte kan dan de meeste andere virussen. Tevens kan je dit virus ook oplopen door het eten van schelpdieren, omdat er gekweekt is in besmet water of dat er iemand het schelpdier heeft aangeraakt en je deze later opeet. Bij schelpdieren kun je ook besmet worden door bacteriën. De meest voorkomende bacterie waardoor je buikgriep krijgt is de Salmonella bacterie. Je kunt deze dus door rauw eten binnenkrijgen, waaronder schelpdieren en één van de andere grote boosdoeners is kip die besmet is met de Salmonella bacterie. Besmet raken door een parasiet komt minder vaak voor, maar gebeurd ook met enige regelmaat. De parasiet Giardia is één van die veroorzakers van buikgriep. Deze kun je bijvoorbeeld oplopen door onbehandeld oppervlaktewater te drinken. Deze parasiet wordt bij een filterinstallatie verwijderd, maar mocht het in het zwembad komen kan het wel tegen chloor.

Waar het meest kans op buikgriep?

In principe kun je buikgriep overal oplopen, maar er zijn natuurlijk plekken waar de kans aanzienlijk groter is. Je kunt als voorbeeld eens je werk nemen of de school van de kinderen. De hygiëne is hier meestal niet in orde of er wordt geen gebruik van gemaakt. Er zijn genoeg volwassenen en kinderen die naar de wc gaan en de handen niet goed wassen of zelfs helemaal niet en die zitten weer ergens aan. Zou je ditzelf aanraken heb je de kans buikgriep te krijgen, maar ook in verpleeghuizen, zorginstellingen en andere situaties waar veel mensen bij elkaar komen is er een verhoogd risico op buikgriep besmetting. Een buikgriep epidemie kan dus makkelijk ontstaan.