Buikgriep Behandeling

Behandelen van buikgriep is meestal niet nodig. Meestal ben je er met een paar dagen uitzieken alweer vanaf. Je knapt dan vaak weer op en de diarree, misselijkheid zal steeds minder erg worden. tevens voel je je na een paar dagen snel fitter. Een echte behandeling bestaat dan ook niet. Wel kan het zijn dat je buikgriep in een vorm hebt die ernstige gevolgen heeft. Je kunt bijvoorbeeld hebben dat je teveel vocht verliest. Je kunt dan de behandeling rehydratie krijgen. Dit is de meestvoorkomende behandeling om vochtverlies tegen te gaan bij buikgriep. Er wordt dan gezorgd dat het vocht wel wordt aangevuld dat tijdens de buikgriep verloren gaat. Het drankje dat meestal wordt verkocht heet ORS en is te verkrijgen bij drogist of apotheek.

Oral Rehydration Solution

Wat is ORS nu eigenlijk? Het is de afkorting van Oral Rehydration Solution. Het wertk als volgt; ORS is een middel dat verdunt moet worden in een glas water. De hoeveelheid staat wel aangegeven op de verpakking. Er zit suiker is ORS dat ervoor zorgt dat water sneller wordt opgenomen en de kans op compleet uitdrogen vermindert. Ook zorgt ORS ervoor dat zouttekorten worden bijgevuld. Alles bij elkaar zorgt het er dus voor dat zout weer op peil komt, het water sneller in de bloedbaan komt en je minder vocht verliest. Bij veel overgeven en diarree verlies je namelijk veel water en zout.

Tip voor thuis:
Het kan zijn dat je op de één of andere manier niet naar de dokter kan en je direct ORS nodig bent. Gelukkig is dit zelf ook te maken. Misschien niet het origineel, maar het kan wel het uitdrogen stoppen. Je kunt bijvoorbeeld zelf een leuk drankje maken van schoon drinkwater met daarin de volgende ingrediënten; 8 theelepels suiker of honing en voeg hier 1 theelepel zout aan toe. Uiteraard smaakt dit niet lekker. Je kunt voor de smaak een beetje citroensap of sinaasappelsap toevoegen. Het bijkomende voordeel is dat er dan ook nog eens kalium wordt toegevoegd. Let wel op; Het zelfgemaakte drankje mag niet te zoutig zijn.

Het makkelijkst zelf te maken drankje is een lepel zout toevoegen aan een 1 1/2 liter cola. Ook deze is niet te pruimen, maar voorkomt wel dat je snel uitdroogd.

Buikgriep door Bacterie

Een bacteriële buikgriep is de zwaarste soort buikgriep die je kan krijgen. De meeste voorkomende is virale buikgriep. Deze komt tot stand door een virus. Bij een bacteriële buikgriep is de gastro-enteritus dus veroorzaakt door een bacterie. Dit kan bijvoorbeeld door de bacterie Salmonella zijn gekomen en zoals je waarschijnlijk weleens heb gehoord zijn er in Nederland ook weleens mensen door deze bacterie overleden. Gelukkig valt het aantal mensen die overlijdt bij buikgriep mee en is er bij een bacteriële buikgriep ook een behandelmethode. De methode om de bacterie te verwoesten is antibiotica slikken, maar de huisarts zal die niet snel uitschrijven voor een bacteriële buikgriep. Er bestaat een kans dat de bacteriën resistent raken. De antibiotica die meestal wordt gebruikt zijn; Ciprofloxacine, Flagyl, Vancomycine en Norfloxacine.

Het beste is dus gewoon uitzieken of het moet uit de hand lopen. Ook bij een bacteriële buikgriep duurt het een paar dagen en is deze meestal zo goed als over. Wat je wel kunt doen is een middel als loperamide gebruiken. Dit middel wordt gebruikt om diarree te verminderen en ook medicatie tegen misselijkheid en maagzuur kunnen van pas komen. Wel raden we je altijd aan ook bij een bacteriële buikgriep goed te blijven drinken om uitdrogen te voorkomen.